En vänlig ton.

”Kindness is a language that the deaf can hear and the blind can see”. (Mark Twain)

Igår var det alla hjärtans dag, hela veckan har varit ”vänliga veckan”. I min värld är det alla hjärtans dag alla dagar och det är väl alldeles ypperligt om vi är vänliga vid varandra alla veckor?

Vi gillar att fira allt som går att fira, högt och lågt.

Under veckan som gått har PJ och jag firat 38 år tillsammans, vi blev ett par den 11 februari 1981, blott 15 år gamla. Gud vet vad vi behöver och just vi behövde bli tillsammans så tidigt för även vi, som så många andra, är i grunden väldigt olika.

Hemma hos herr och fru Stenstrand talar vi mycket om att använda en vänlig ton när vi talar med varandra. Vi jobbar en hel del med den frågan :) Ingen har ett perfekt äktenskap eller en perfekt familj, men vi kan ha ett hälsosamt hem där vi kan vara oss själva och bli bättre när vi slipar varandra.

Samtidigt är det ofrånkomligt att vi ibland höjer rösten mot varandra, mot våra barn och övrig omgivning. Vi är alla människor som ibland är trötta, blir frustrerade, ledsna och missförstådda. Då är det inte så lätt att hålla en vänlig ton. Det blir lätt allt annat än vänligt och milt.

Kanske har du ett hett temperament och brusar upp lätt? Då får du jobba med det. Hjälp finns att få, ta emot det. Kanske har du en offermentalitet? ”Det är bara och endast synd om mig konstant”. Skygglappar på = du lyfter aldrig blicken och inser att alla går igenom jobbiga perioder i Livet. Då behöver du ta av dig offerkoftan, den är aldrig modern.

Alla har vi något att jobba på i våra personligheter och alla kan vi göra något åt det vi behöver jobba på. Be någon du verkligen litar på, som ärligt och som vill ditt allra bästa, berätta för dig hur du uppfattas. Skulle inte det vara intressant?

De vackraste människorna jag mött är de som känt nederlag, lidande, kamp, förlust och ändå hittat en väg ut ur de djupa svackorna. Människor som uppskattar Livet de fått som gåva trots hårda stormar, som har en finkänslighet och en förståelse för sina medpassagerare, som har medkänsla och dessutom använder en mild ton i samtal med andra. Det är också människor som lyssnar mer än de pratar. Vi har fått en mun och två öron av en anledning :)

En människa som känner sig uppskattad och älskad kommer alltid göra mer än vad som förväntas. Använd en vänlig ton och ett varmt leende, det kommer du långt med. Det kan förändra världen. I alla fall din värld och det är värt väldigt mycket.

Ords 15: 1 ”Mjukt svar stillar vrede, hårda ord väcker harm”.

All uppmuntran!

Hälsningar från

Vänliga Ulrica

Ulrica Stenstrand
Vabruari.

Man är väl ingen tvättäkta Farmor om man inte får en släng av ”Vabruari”, det vill säga egentligen ”Februari”, men eftersom så många blir sjuka just nu har denna vackra vintermånad fått ett eget smeknamn.

Vi har alla våra olika traditioner, vi firar jul, påsk, midsommar och så tappar jag rösten en gång om året, det är min alldeles egna tradition :) Det firar jag med att hosta nätterna igenom. Inte så mysig som julen direkt, men ”tappa rösten traditionen” kommer vare sig jag vill eller ej. Dessutom brukar jag tänka att det är bättre att tappa rösten än förståndet.

Nej, det är inte synd om mig. I år kom faktiskt den här traditionen när den skulle. PJ har varit bortrest en vecka = han har inte blivit störd av mitt hostande på nätterna och det inföll sig så att jag kunde ta det lite lugnare ett par dagar utan att världen rasade ihop. Du vet väl att ingen av oss är oersättlig? Inte jag heller direkt :)

Det finns inget så vackert som att möta en tacksam människa, oavsett vad vi går igenom. En människa som lyfter ett rum med sin blotta existens.

I skrivande stund har vi en familj i vår kyrka som går igenom tuffa cancerbehandlingar med sin 10-åriga dotter. De har de gjort under 1 1/2 års tid och de har verkligen all anledning att bryta ihop och bli bittra på både Livet, troligtvis sjukvården ibland och vi medmänniskor runt dem. Men gudomligt nog så är just den här familjen allt annat än bittra. Tvärtom.

Förra veckan fick jag förmånen att hälsa på dem, det gör vi lite då och då. Den lilla 10-åringen låg då inlagd för sjuttioelfte gången under den här tiden. Jag kliver in i rummet, det första jag ser är en uppslagen Bibel, en fin bukett blommor och en leende, bedjande mamma. Så har det varit varje gång vi besökt dem. Varenda gång. Vi går därifrån upplyfta och med en större tro på Gud än när vi kom. Hur är det ens möjligt?

Tiden stannar alltid när jag besöker den här lilla 10-åringen. Jag bara sitter där, ber och håller 10-åringens ena hand. Varje gång jag sitter där i sjukhussalen upplever jag det som att Jesus själv sitter på andra sidan och håller flickans andra hand.

Om du googlar på ordet ”hjältar” så tror jag du hittar den här familjens namn där, för det är just vad de är. Fast det säger de aldrig själva. Aldrig någonsin. Vilka fighters!

Mitt i denna tragiska situation fylls alltid rummet med tacksamhet. Där, mitt i stormens öga, finns frid och lugn att hämta. För där finns Gud. Han finns i alla situationer, men kanske vi söker Honom mer desperat när vågorna går skyhöga.

Det är så mycket som vi inte förstår här på jorden. Varför blir barn sjuka? Varför ska människor lida överhuvudtaget? Gud, du som kan, varför gör du inte den här lilla 10-åringen frisk? Varför lider många gånger de mest fantastiska människor på denna jord?

Min tro på Gud är orubblig och stark, ännu mer när jag möter Livets baksida. För just där, när det stormar som mest, finns frid, tröst och glädje att hämta. Om vi bara lyfter blicken, det är inte lätt, men det är rätt. Vad gör du när det stormar? Öppnar du också din Bibel och ber en bön?

Jag vill avsluta med det bibelord som låg uppslaget där i sjuksalen för någon vecka sedan…

Klagovisorna 3: 21-23 ”Detta tar jag till hjärtat, därför har jag hopp: Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.” Amen.

Hälsningar från

Hostande Ulrica

Ulrica Stenstrand
En billig skönhetsoperation.

Ja, inte behöver jag skönhetsoperera mig vare sig nu eller i framtiden. Det räcker med att jag ringer mina föräldrar (vilket jag gör i stort sett varje dag) och vips så blir jag 16 år igen. ”Är det du lilla Pian som ringer?” svarar alltid lilla mamma eller pappa varje gång jag ringer. ”Ja, mamma (eller pappa), det är er ”lilla Pia” som ringer.

Just i skrivande stund har lilla mor varit dålig alldeles för länge. In och ut på sjukhus, vårdcentralen och ibland akuten. Och så sitter ”lilla Pian” (jag) 50 mil från min gamla hemstad Karlskrona, där mamma och pappa fortfarande bor, och kan inte göra så mycket mer än ringa varje dag, knäppa mina händer och be om hälsa över mina åldrande föräldrar. (Sorry mamma, men ingen av oss blir yngre…).

Jag har två äldre bröder (rikedom!) som båda är gifta och har både barn och barnbarn (ännu mer rikedom!). Min äldste bror, Lars-Åke, och hans familj bor kvar i Karlskrona (så tacksam för det!).

”Relationen sitter inte i antal mil” har alltid mamma sagt. Nu när vi själva har dottern på andra sidan Atlanten inser jag att det stämmer så väl. Vi möts numera inte varje dag, vecka eller ens månad. Ändå tar vi vid där vi samtalade sist.

Bibeln innehåller principer och värderingar om hur vi bygger Livet som är tidlösa. De håller från vaggan till graven. Vill du ha bibliska resultat behöver du följa bibliska principer.

Jag älskar varje år som läggs till mitt liv, varje år gör att jag får mer utsikt över Livet. Vi ska hålla i det långa loppet. Riktig, äkta skönhet kommer inifrån. I mitt jobb som pastor har jag mött otroligt vackra människor, på utsidan, och ännu fler otroligt vackra människor på insidan.

Du ska aldrig jämföra din egen verklighet med någon annans fasad på sociala medier. Gud var på gott humör när han skapade just dig, glöm aldrig det.

Människor med gott, sunt självförtroende är vackert, motsatsen är sorgligt att se, uppleva och höra.

Mitt självförtroende växer när jag hör hur mina föräldrar talar om mig, när jag hör deras kärleksspråk till oss i familjen. Jag är älskad. Och det är du också.

Om ingen annan jublade när du kom till denna jord - kom ihåg att Gud hade en plan för ditt liv innan du föddes. Inget kan mätas med Guds kärlek till dig.

Jesaja 41: 10 ”Frukta inte, ty jag är med dig, se dig inte ängsligt om, ty jag är din Gud. Jag styrker dig, jag hjälper dig, jag uppehåller dig med min rättfärdighets högra hand”.

En människa med bra självförtroende, som vet att hon är älskad av Gud är det vackraste som finns.

All uppmuntran!

Hälsningar från

Ulrica - ”Lilla Pian”

Ulrica Stenstrand
Från minus till plus.

Under två söndagar har vi i Lifecenter talat om psykisk ohälsa. Vi har intervjuat psykologer, kuratorer, själavårdare, rådgivare och vi har lyssnat på fantastiska vittnesbörd… så mycket bra! Jag kan varmt rekommendera vår podcast som finns där du hittar podcast eller vår hemsida www.lifecenter.se/podcast. Även om du inte själv mår dåligt får du redskap att hjälpa någon i din närhet.

Det som slagit mig personligen de här söndagarna är dels hur mycket våra tankar präglar vårt mående samt hur skadlig isolering är för hur vi mår. Hur lätt är det inte att isolera sig från allt och alla när vi mår dåligt? Enligt undersökningar som Kim Karhu hänvisade till i söndags är det lika skadligt för vårt psykiska mående med isolering som att röka 14 cigaretter per dag…

Att må dåligt i själen är inget du ska skämmas för, hjälp finns att få precis som om du brutit en arm, en fot eller lider av migrän.

Idag är det fredagen den 25 januari, många människor får en efterlängtad lön eftersom just januari räknas som en av de fattigaste månaderna på året. Kontot kapar tomt och kanske till och med på minus. Inte bra. Skönt att påfyllning kommer.

Jag älskar att höra hur människor kan gå ”från minus till plus”. Det vill säga, när någon gått igenom en riktigt svår och tuff situation, kommit ut ”på andra sidan” och hjälper någon annan medpassagerare komma igenom sin svåra situation.

När vi befinner oss i mörker är det svårt att se ljuset. Men det krävs så lite, bara en strimma hopp, en liten tändsticka, för att kunna se lite ljusare på tillvaron igen.

Samtidigt som det finns flera som kämpar med både psykisk och fysisk hälsa finns det många som mår väldigt bra. Allt är inte mörkt och kallt, det finns mycket värme också, håll dig nära varma människor som vill dig väl.

Det finns absolut inget som kan värma en frusen själ som bön, kort eller lång, det spelar mindre roll. Börja någonstans, det är det viktigaste. Bön kan förändra ditt minus så det blir ett stort plus. Just nu håller vi i vår kyrka på att (bland annat…) be för en liten 10-årig flicka som har cancer. Många av oss har ställt våra klockor på 19.30, så samtidigt varje kväll ber troligtvis hundratals för den lilla flickan. Den lilla 10-åringen och hennes familj är burna av böner.

När jag skriver det här så är det vinter, en fantastisk årstid. Om du tar vintern rätt så är även den varm och mysig. Tänd ljus, gör lite varm choklad, baka bullar med grannen, åk skridskor, åk pulka, skidor… det viktigaste är att du inte isolerar dig i kylan min vän :) Då blir vi stelfrusna och har svårt att komma loss själva. Ingen av oss vill väl sluta våra liv som en kall snögubbe eller gumma.

Fil 4: 6, 7

”Bekymra er inte för något, utan låt Gud få veta alla era önskningar genom bön och åkallan med tacksägelse. Då ska Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.

Hälsningar från

Ulrica - på plussidan

Ulrica Stenstrand
En god vana.

God fortsättning på det nya året!

Hoppas din jul- och nyårshelg varit skön och avkopplande.

Tiden går fort, knappt har vi vant oss vid att skriva 2018 så var det dags att skriva 2019.

När jag skriver det här har vi, precis som under hösten, haft turbulens i svenska politiken. Ett halvår av diskuterande hit och dit tror jag har drabbat den lilla människan som sökt hjälp inom vården, barn som behöver extra stöd i skolan och mycket annat. Beslut som hänger i luften är aldrig bra och eftersom våra politiker inte lyckats komma överens är min personliga känsla att det drabbat dem som redan har det svårt.

Nog om politik. Hualigen alltså.

Nu är det nytt år och med det kommer ofta nyårslöften om nya tag om våra vanor. Goda vanor efterfrågas efter all julmat som inte gjort oss till några lättviktare direkt :)

Det brukar vanligtvis vara lite mer trängsel på våra gym under januari månad. Jag brukar vara lite tvärtom i det mesta, jag tog nämligen tag i mitt liv hälsomässigt i november 2017, innan julmaten gjorde entré. Men - huvudsaken är att vi alla börjar goda vanor någonstans. Det behöver inte vara januari månad. Varje år :)

Här kommer några tips på goda vanor inför 2019:

1. Bli bästa vän med dig själv. Du umgås extremt mycket i ditt eget sällskap så det är bra om du trivs med dig själv. Handen på hjärtat - om du fanns i en upplaga till - skulle du vilja vara med dig själv då? Läsa dina inlägg på sociala medier? Gud älskar dig oändligt så varför skulle inte du älska dig själv?

2. Motion. Som jag tidigare berättat gjorde jag en hälsoresa under 2018, det hänger på mig att den resan inte har någon slutdestination. Jag reser vidare under 2019. Häng med om du vill!

3. Dina relationer. Människor är människor överallt, ingen av oss är perfekt. Men du behöver andra människor för att bli den bästa versionen av dig själv. Människor som utmanar dig samtidigt som de uppmuntrar dig. Kanske blir 2019 ditt bästa år? Men tänk om du kommer gå igenom något jobbigt och behöver all stöd och hjälp du kan få? Släpp in rätt människor i ditt liv närmast ditt hjärta. Vi kan alla bli besvikna på människor, men stanna inte där. Livet är inte hur vi har det, utan hur vi tar det.

4. Tala gott om andra människor. Om du talar bakom ryggen på någon säger det mer om dig än om den du pratar om. Den gyllene regeln gäller även 2019. ”Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det ska ni också göra för dem…” Matt 7: 12. Skvallertåget behöver inte styras av dig, eller mig.

5. Gå till en kyrka som har bibelbaserad undervisning. Ensam är inte stark, vi behöver varandra. Det är bibliskt att gå till kyrkan, att tillhöra en församling. Jag vet inte vad jag hade gjort med mitt liv, äktenskap, barnen, relationer om jag inte haft en kyrka att gå till. Det gör Livet större.

6. Läs din bibel. Motionera dina tankar och ditt sinne varje dag. Läs bibeln mer än sociala medier. Börja din dag med bibeln, inte sociala medier. Börja och gärna avsluta också din dag med bön.

7. Sist med inte minst. Vem vill du vara när 2019 är slut? En bättre fru? Make? Mamma? Dotter, vän och kollega? Då ska du börja förändra dig själv med små steg redan idag. Stora förändringar sker inte på en kvart, alla förändringar börjar i det lilla.

“If it is important to you, you will find a way. If not, you will find an excuse".

Gud vill hjälpa dig att bli den bästa versionen någonsin av dig själv under 2019, precis som föregående år.

All uppmuntran!

Hälsningar från

Ulrica - redo för 2019

Ulrica Stenstrand
En stämningsfull Julhelg.

Visst var det väl alltid snö på julafton när jag växte upp? Inte? Jo, det vill jag minnas… nej, det var det säkert inte. Speciellt inte eftersom jag är född och uppvuxen i Karlskrona, vintern i Blekinge är rå (”skellettväder” som mamma kallar det), den kan vara mild, men inte alltid :)

Jag minns ändå mycket snö och fin is som ibland blev så tjock så vi kunde åka bil ut på öarna i Karlskronas vackra skärgård. Äventyr i kvadrat och mycket fin skridskoåkning.

Otroligt god mat och många julklappar minns jag också, och det stämmer säkert. Jag minns mammas kök med julmat i varenda hörn. Vår tradition var lutfisk mitt på dagen och så kom all annan julmat som vi moffat i oss på kvällen.

Någon gång under Julaftonen sjöng vi också på fängelset, varje år. Det var en tradition som vi alla älskade, att få göra något för någon annan, även på Julafton.

Julklapparna vi fick under kvällen var efterlängtade, jag minns aldrig att vi saknade något på julen. Rikedom!

Julaftonens höjdpunkt var alltid när morfar läste julevangeliet, senare blev det min pappa som axlade den manteln. Jag tyckte nog inte det var julaftonens höjdpunkt just där och då, men nu i efterhand är jag så tacksam att julens riktiga budskap alltid stod i centrum, oavsett om det var julafton, påskafton eller midsommarafton.

Jesus kom till oss så att vi kan komma till honom, det gäller alla dagar, inte bara på Julen.

Framför allt fanns det alltid en riktigt härlig och mysig atmosfär i mitt föräldrahem varje jul. Jag tog det för givet som barn, det ska man kunna göra när vi är barn, men det är inte en självklarhet i alla familjer. När jag och PJ fick barn och vi firade vartannat år hos mina föräldrar, vartannat år hos mina svärföräldrar var atmosfären fortfarande detsamma. Mysig, avkopplande, generös och härlig på alla sätt, det saknades aldrig något.

Det som inte fanns i mitt föräldrahem var alkohol, på det sättet hade vi alltid en vit jul, oavsett snö ute eller inte.

Julen är på många sätt barnens högtid. Julklappar, julmat, snö, is och alla ”atteraljer” är mysigt på många sätt, men atmosfären, stämningen, är det vi minns som vuxna. Speciellt atmosfären runt jul.

Tänk på barnen. Låt dem få växa upp i ett hem där du sätter dem först på ett speciellt sätt vid storhelger, för vi minns just de helgerna extra mycket. Vi minns inte alla våra julklappar vi fått . Men vi glömmer aldrig en kärleksfull och härlig atmosfär, det är den bästa julklapp du kan ge din familj och den presenten varar livet ut.

Alkohol och barn är en urusel kombination. Vi har våra barn till låns, de är en gåva, därför ska du försöka ge dem det bästa. Var rädd om dina barn, de går inte i repris.

Det här var 2018 års sista blogginlägg, om några veckor skriver vi 2019. Konstigt ändå, det här året har verkligen gått fort.

Stort TACK till er alla som tittar in här regelbundet, jag är så tacksam för er feedback. Jag har bloggat regelbundet sedan 2007 och än tänker jag inte ge upp.

Tack gode Gud för ett fantastisk 2018 som var både härligt och besvärligt, precis som det ska vara. Livet alltså, det är för charmigt ändå. ”Det är inte hur vi har det, utan hur vi tar det”.

Glöm inte bort att öppna din Bibel på julaftonen, läs julevangeliet tillsammans som familj och rummet fylls av en gudomlig atmosfär omedelbart…

Lukas 2: 11-13 ”I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.” Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud…”

God Jul och ett Riktigt Gott och Härligt 2019 önskar vi er alla!

Jul- och Nyårhälsningar

från Ulrica och hela min familj

Ulrica Stenstrand