Den största rollen i mitt liv.

För många år sedan var jag personalansvarig på den arbetsplats jag var på. Ofta fick vi ta emot praktikanter från olika skolor, och ofta kom dessa praktikanter på vårkanten eftersom det då eventuellt fanns möjlighet till sommarjobb och kanske ”inhopp” under hösten.

Nåväl. En av alla praktikanter vi fick hette Jonna (nej, det hette hon inte, men det spelar roll om jag namnger hennes rätta namn eller ej, så jag väljer att inte göra det). Jag fick förmånen att välkomna Jonna och ge henne vidare instruktioner hur hon skulle börja praktisera på vår arbetsplats, alltid en förmån!

”First impression last” hör vi ofta och det ligger en del i det. Inte allt, men en del.

Den kära lilla Jonna kom knappt in genom företagets ytterdörr.

Håret var tuperat åt alla håll och kanter och en frän doft av hårspray kom in samtidigt som Jonna, doften kom nästan före henne till och med.

Vi får alla klä oss som vi vill, men ”First impression last” sa vi ju nyss, eller? Hon var säkert moderiktigt klädd, om hon hade haft kläder. Det hängde lite trasor här och där som knappt dolde ”det viktigaste”. Hade hon böjt sig ner så hade ”det viktigaste” ramlat ut och lite till… Dessutom hade den unga damen lagt mycket tid på smink och kanske använt en halv parfymflaska ovanpå allt detta.

Det spelar roll vilket intryck vi gör. Jonnas första intryck blev inte det bästa. Eftersom både spray- och parfymdoften låg som ett täcke över henne, och eftersom vi hade parfymallergiker på vår avdelning, var jag tvungen att tala med henne det första jag gjorde.

”Välkommen Jonna!” började jag med. Det spelar ju nämligen roll om man känner sig välkomnad eller ej, oavsett hur man ser ut. Jag fortsatte. ”Jonna, du verkar vara en toppentjej”, sa jag. ”Men nu är det så att vi har människor på den arbetsplats du ska praktisera på som inte klarar av så mycket dofter som du har använt idag… du får helt enkelt gå hem och göra om allt. Gör om, gör rätt”. Jo, så sa jag med ett vänligt leende både på insidan och utsidan. Det är ju så att det spelar roll om människor märker och känner att vi tycker om dem.

”Jag vill dig bara väl, Jonna”, avslutade jag. ”Välkommen tillbaka om en stund!”.

Jonna gick hem. Jag visste inte hur hon tog det hela, om hon skulle komma tillbaka eller ej. Hon kanske tog det helt fel och blev arg på mig. De hade inte varit första gången i så fall, och inte den sista heller.

Efter en stund ringer Jonnas mamma. ”Oj”, tänkte jag. ”Nu får jag mig en utskällning för att jag skickat hem dottern”. Men nej då. Tvärtom.

”Tack!” sa Jonnas mamma. ”Tack för att du reagerade på Jonnas alla dofter och klädvalet för dagen. Jag försökte säga till henne innan hon gick, men ibland spelar det ingen roll vad en mamma säger… nu är hon på väg tillbaka till er. Nyduschad, utan spray och parfym och nu syns kläderna :)”

Jonna kom tillbaka. Hon såg ut som en avlägsen släkting till den Jonna jag skickade hem för lite drygt en timme sedan.

Det spelade roll att Jonna tog rådet från mig att ”tona ner” lite av allt möjligt utseendemässigt och doftmässigt. Du får dofta och klä dig hur du vill, men en arbetsplats består av många olika varianter av människor så det spelar stor roll hur vi är och vad vi gör.

Det visade sig att under alla dofter och smink hade Jonna en fantastisk personlighet som var lite svår att upptäcka först. Hennes personlighet var så mysig att hon fick, inte bara praktik, utan även sommarjobb och blev även en av våra ”inhoppare” under flera år.

Försök lära dig tidigt i Livet vad som spelar roll och inte. Mycket spelar stor roll. Men väldigt mycket spelar ingen roll alls.

Missförstå mig inte. Du är älskad precis som du är, men visst kan vi alla ständigt bli bättre? Lyssna både på dem som går framför och bakom dig, då lär du dig mest och bäst.

Din Gudsrelation spelar störst roll i Livet.

Snart fyller jag 54 år och jag har gått med Gud större delen av mitt Liv.

Det spelar stor roll. Den största rollen i mitt liv.

”Gör om, gör rätt”. Det finns alltid en väg tillbaka. Ta den om du gått vilse.

Du spelar en stor roll. Din roll. Ingen annans.

All uppmuntran!

Psalm 136:1

”Tacka Herren, för han är god, evig är hans nåd.”

Hälsningar från

Ulrica - spelar min roll med full koll

Ulrica Stenstrand