Du är älskad för den du är.

Tårarna rann nerför mina kinder när jag tittade på dokumentären ”Älska mig för den jag är” som handlar om sångerskan och artisten Josefin Nilssons alldeles för korta liv. Att någon som säger sig ”älska” henne slog henne istället gul och blå är bara avskyvärt. Det är så långt ifrån kärlek man kan komma.

När vi möter ondska som inte går att förklara är det inte svårt att förstå att Gud känns långt borta. Josefins egna ord när hon sjöng om Gud i slutet av dokumentären tog mitt hjärta. Jag hoppas och ber att jag ska få möta denna otroligt vackra Josefin i himlen en dag, jag vill tro det. För Guds nåd är så mycket större, hans tankar är inte våra tankar, hans kärlek tar aldrig slut.

Har du inte sett dokumentären kan jag varmt rekommendera dig att se den. Den är tragisk, men viktig att se. Dokumentären har lämnat få oberörda. Livet är inte bara härligt, det finns dagar dagar och stunder som är otroligt besvärliga.

Det händer inte ofta, men det händer även mig att jag dyker ner i ett stort svart hål. Vi är alla olika, en del visar upp sitt mående vitt och brett, skriver dessutom om det där i sociala medier. Jag har valt att inte göra så. Jag skulle personligen inte må bättre av det, men du får naturligtvis göra som du vill, vi lever i ett fritt samhälle.

För att verkligen få hjälp om du mår dåligt skulle jag vilja rekommendera dig följande:

  1. Ta hjälp. I alla kyrkor finns hjälp att få, men också ute i samhället. Ingen människa kan läsa dina tankar, du behöver öppna munnen och berätta för någon som har som sin profession att få dig vidare, någon med tystnadsplikt.

  2. Ta ett steg i taget. Ditt mående har troligtvis inte kommit på en kvart, du kommer heller inte må bättre om en kvart. Allt börjar någonstans, inklusive ett bättre mående. Kanske behöver du hjälp i samtal en gång, kanske behöver du hjälp Livet igenom, det är individuellt.

  3. Kom förberedd till ditt samtal. Första gången kanske du inte vet var du ska börja, men det vet den du samtalar med. Gå tillbaka till punkt nummer två. Ta ett steg i taget. Inget löser sig på nolltid.

  4. Be och ta emot förlåtelse. Kanske är det dig själv du ska be om förlåtelse, kanske är det dina föräldrar, din man, din fru… ju närmare hjärtat vederbörande ”bor” som gjort dig illa, desto längre tid tar det att komma vidare. Gå tillbaka till punkt nummer två. Ta ett steg i taget. Förlåtelse handlar om frihet, din egen frihet att kunna gå vidare. Du behöver inte och kommer troligtvis inte bli bästa vän med den som gjort dig illa.

  5. Bli en hjälte. Visst är det tråkigt att vi alla någon gång blir illa behandlade genom Livsresan? Troligtvis har även jag, och kanske du, gjort någon illa. Alla situationer behöver en hjälte som kliver fram och ber om förlåtelse. Där har jag brustit många gånger. Låt inte stoltheten kväva möjligheten att be om förlåtelse. Rätt som det är finns vi inte mer på den här jorden, och det är så sorgligt att be om förlåtelse vid en begravning… Lyft blicken. Tacka, hedra och uppmuntra medan vi lever.

  6. Din historia är inte din framtid. Kanske ser din släkttavla trasslig ut bakåt, men så behöver inte din framtid vara. Du är ansvarig för det ditt liv, ingen annan.

  7. Be Gud om hjälp. Han kommer hjälpa dig, steg för steg. Det är så mycket som vi inte förstår, men det är oerhört skönt att få lämna allt i Guds händer, det är bara han som ser in i vår framtid. Om Gud känns långt borta så är det bara känslor och känslor är inte sanningen.

  8. Tala tro. Dina ord väger tungt. Tala tro in ditt äktenskap, över dina barn. Knäpp era händer tillsammans, kanske kan ni bara sucka. Gå tillbaka till punkt nummer två… allt börjar någonstans.

  9. Tacka Gud för det du har. Lyft blicken och se något positivt. Kanske är det något litet, men det finns alltid något att tacka för.

  10. Hög integritet. Var rädd om dig själv, ditt liv och även andras liv. Det är vackert att ha hög integritet. Alla behöver inte veta allt om dig. Det finns redan en som vet allt, Gud. Det räcker så.

Om ingen annan jublade den dagen du föddes så gjorde Gud det. Du är älskad för den du är. Mer än du anar.

”Gud som haver världen kär,

Se till den som sliten är.

När vi kraschar, vrider, vänder

får vi vila i Guds händer

Varje dag, hur vi än mår

Vill du gå bredvid, läka sår”.

Vad du än går igenom - all uppmuntran till dig idag!

Joel 2: 25 ”God can restore what is broken and change it into something amazing. All you need is faith”.

Bli inte bitter, bli bättre. Jag vet att det inte är lätt, men det är rätt. Och glöm inte att Livet är också härligt, långt ifrån alltid besvärligt.

Hälsningar från

Ulrica - älskad för den jag är

Ulrica Stenstrand