Ett fyrkantigt tänkande.

Att jobba som Pastor är speciellt. Jag har 25 år erfarenhet av ett ”vanligt jobb” out there, så jag tror jag vet vad jag talar om. Kanske kan det liknas vid eget företagande lite grand om du nu har det… fast ändå inte. Om man som vi dessutom startat en ny kyrka blir pastorsrollen speciell. Ingen är oersättlig, Lifecenter står inte och faller med oss, tack och lov, men det är ändå speciellt.

En gång i tiden bodde vi i Småland med otroligt många företagare runt oss. Min pappa var företagare. Per-Johans morfar var företagare. Vi har många företagare, entreprenörer runt oss i släkten och det är jag personligen stolt över.

Kära, älskade Västerås har genom tiderna präglats av ingenjörer som är underbart härliga men kan ibland ha ett fyrkantigt tänkande. Det märks inte minst på husen här i Gurkstaden. Här kan vi hitta samma hustyp (många radhus!) som är väldigt praktiska, de är byggda för en familj med två eller tre barn, de finns över hela staden - exakt samma hustyp - det är bara priset som är olika beroende på vilken stadsdel dessa radhus eller fristående hus ligger på. Är huset till exempel nära Mälaren, ja, då går prislappen upp naturligtvis. Inte så konstigt.

Men, jag har aldrig sett exakt samma (ofta radhus…) variant av hus finnas över en hel stad på det här sättet som i kära Bästerås. Vi vet alla planlösningen på dessa hus, alla vet exakt var toan ligger, den behöver vi inte fråga om :)

Tro nu inte att jag tycker det är fel med ingenjörer, det tycker jag inte. Tvärtom. Vår son är ingenjör, vi är så stolta över honom! Det är enormt mycket positivt med ingenjörer, inte minst det matematiska tänkandet, det är då rakt inte min styrka. Pluttefikationstabellen och jag är fortfarande inte bästa kompisar :).

Men jag ska försöka förklara vad jag menar. Vi har bott i vårt hus i 12 år, huset ägdes tidigare av en ingenjör och en sjuksköterska, ett klassiskt par här i Mälarstaden Västerås.

PJ och jag berättade att vi skulle renovera rubb och stubb i huset, bland annat skulle köket ut, en ny öppning skulle göras från kök till vardagsrum och mycket annat. ”Va?” sa herr ingenjör. ”Det går inte att göra en öppning i köket, för där är köksskåp.” Vi försökte förklara att vi skulle ta bort alla luckor, spis, kyl, frys - allt skulle bort, bort, bort. Köket skulle bli helt tomt och då fanns möjlighet att göra en ny planlösning och därmed öppna upp till vardagsrummet.

Jag ville så gärna få dessa två människor att förstå våra visioner så jag visade ritningar, viftade likt en väderkvarn med armar och ben för att just herr ingenjör skulle förstå vår köksvision. Men icke. Herr ingenjör var kvar vid köksskåpen, det var ju det han såg. Han kunde då rakt inte se förbi dessa köksskåp i furu à la 80-talet de luxe.

Med vänlig stämma sa jag att han helt enkelt fick komma och hälsa på när renoveringen var klar så han fick se med egna ögon vad vi menade. Sagt och gjort. Någon månad senare (jag är ju gift med Speedy Gonzales, remember?) var renoveringen klar och de före detta ägarna kom på kaffe i nygjorda köket och deras ögon blev stora som tefat. ”Jaså”, sa de båda samtidigt. ”Ni tog alltså bort det gamla köket, alltihop, och satte dit allt nytt….”. Jo, det var ju det jag försökte båda säga både med ord och ett förtvivlat viftande.

Tro nu inte att jag tycker hela Västerås är fyrkantigt, för det tycker jag då rakt inte. Tvärtom. Jag älskar Västerås och vill inte bo någon annanstans i hela världen. Men visst är intressant med människor. Tänk vad olika vi är och hur olika vi tänker.

När Gud ser på dig ser han inga omöjligheter. Du är inget omöjligt eller hopplöst fall. Tvärtom. Det finns alltid en väg till förändring, det finns alltid möjligheter att ”renovera” fast det kan stå både ett eller tretton köksskåp eller andra hinder i vägen.

Gud gör en väg där det inte finns en väg.

Gud öppnar en dörr där det inte finns en dörr.

För Han är Gud. En mästare på renovering i allas våra liv.

”I can do all this through him who gives me strength.”

Philippians 4:13

Hälsningar från

Ulrica - Bästeråsare

Ulrica Stenstrand