Världens snabbaste man.

Förra helgen var PJ i Tyskland och talade, Hannover närmare bestämt. Hans plan landade kl 15 i måndags, sju minuter senare stod han vid bilen redo att åka hem till Västerås. Han är snabb min Mr PJ. Jag är gift med Speedy Gonzales, världens snabbaste man :) Om vi reser ihop så är han redan vid Arlanda när jag börjat packa, och då är jag inte långsam.

Vi har vårt brudkort (en jätteförstoring á la 80-talet) precis vid våra sängar i vårt sovrum. Redan på den tiden (33 år sedan snart) syns det väldigt tydligt att vi är olika min älskade man och jag. Och det är just de fyra små orden som vi ofta hör när par bråkar ”Vi är så olika” eller också ”Han påminner om sin pappa” eller ”Hon är precis som sin mamma”.

PJ är äldst av sju syskon som föddes tätt, mellan åren 1965-1974. Familjen Stenstrand flyttade runt hela Sverige på 60- 70 och 80-talet. Jag är yngst i en skara av ”bara” tre och vi hade aldrig bytt stad. Jag är född och uppvuxen i Karlskrona. Tro mig, PJ och jag har vuxit upp på två olika planeter.

Även vi har dragit just de ”lika våra föräldrakorten” när vi har ”diskuterat” genom åren. För faktum är att PJ är väldigt lik sin pappa och jag hör ganska ofta min egen mamma komma ut genom min mun. Och jag kan väl med mild hand tillägga att min svärfar och min egen mor är oerhört olika, det är bra att just de två inte är gifta :)

Visst är det lätt att se hur olika vi är i våra äktenskap? Och dessutom påpeka det med en cynisk ton? Varför tar vi upp våra olikheter istället för det som fört oss samman - kärleken till varandra.

När jag dessutom ser våra barn så både ser jag, och hör, hur lika de är oss ibland, men är det något fult och fruktansvärt? Är det inte en tillgång? Framför allt så är de sig själva.

Allt blir vad vi gör det till, inklusive våra äktenskap. Att vi tar till fula knep och tjuvnyp är bra omoget. Vi är olika varandra och kommer så alltid att vara, för vi är två helt olika personer. Det finns inte ens ”identiska” tvillingar som är exakt lika, alla är vi olika och det är charmigt.

PJ kommer alltid vara lik sin far och sin mor, fantastiskt! Mina svärföräldrar är två härliga människor. Jag kommer alltid vara en kombination av mina fina föräldrar, på gott och ont. Men framför allt så har PJ och jag genom åren format varandra. Vi bygger vårt äktenskap, inte våra föräldrars, inspirerade av generationen före oss, men vi bygger på en egen grund.

”A succesful marriage requires falling in love many times, always with the same person”.

Jag älskade min PJ när vi blev tillsammans för 38 år sedan, när vi gifte oss för snart 33 år sedan, men kärleken och respekten för och till varandra är otroligt mycket större idag än den var igår och det tackar vi Gud för. Utan Gud i vårt äktenskap skulle vi inte vara där vi är idag. Han gör oss mer lika än olika, för vi har samma syn på grundstenarna i vårt äktenskap och familjebygge. I nöd och inte bara när jag har lust. Tills döden skiljer oss åt. Där är vi lika. Och på många andra områden.

Vi är ett team. Per-Johans styrka är också min styrka, och tvärtom. Vi är mer lika än olika. Faktum är att efter att ha varit tillsammans så länge så börjar vi till och med bli ”Äktenskapslika”. Vi sitter ihop för vi hör ihop :)

Du är jag PJ. Du är och förblir mitt bönesvar.

“Those who pray together, stay together.”

Hälsningar från

Ulrica - Mrs Speedy Gonzales

Ulrica Stenstrand