Från minus till plus.

Under två söndagar har vi i Lifecenter talat om psykisk ohälsa. Vi har intervjuat psykologer, kuratorer, själavårdare, rådgivare och vi har lyssnat på fantastiska vittnesbörd… så mycket bra! Jag kan varmt rekommendera vår podcast som finns där du hittar podcast eller vår hemsida www.lifecenter.se/podcast. Även om du inte själv mår dåligt får du redskap att hjälpa någon i din närhet.

Det som slagit mig personligen de här söndagarna är dels hur mycket våra tankar präglar vårt mående samt hur skadlig isolering är för hur vi mår. Hur lätt är det inte att isolera sig från allt och alla när vi mår dåligt? Enligt undersökningar som Kim Karhu hänvisade till i söndags är det lika skadligt för vårt psykiska mående med isolering som att röka 14 cigaretter per dag…

Att må dåligt i själen är inget du ska skämmas för, hjälp finns att få precis som om du brutit en arm, en fot eller lider av migrän.

Idag är det fredagen den 25 januari, många människor får en efterlängtad lön eftersom just januari räknas som en av de fattigaste månaderna på året. Kontot kapar tomt och kanske till och med på minus. Inte bra. Skönt att påfyllning kommer.

Jag älskar att höra hur människor kan gå ”från minus till plus”. Det vill säga, när någon gått igenom en riktigt svår och tuff situation, kommit ut ”på andra sidan” och hjälper någon annan medpassagerare komma igenom sin svåra situation.

När vi befinner oss i mörker är det svårt att se ljuset. Men det krävs så lite, bara en strimma hopp, en liten tändsticka, för att kunna se lite ljusare på tillvaron igen.

Samtidigt som det finns flera som kämpar med både psykisk och fysisk hälsa finns det många som mår väldigt bra. Allt är inte mörkt och kallt, det finns mycket värme också, håll dig nära varma människor som vill dig väl.

Det finns absolut inget som kan värma en frusen själ som bön, kort eller lång, det spelar mindre roll. Börja någonstans, det är det viktigaste. Bön kan förändra ditt minus så det blir ett stort plus. Just nu håller vi i vår kyrka på att (bland annat…) be för en liten 10-årig flicka som har cancer. Många av oss har ställt våra klockor på 19.30, så samtidigt varje kväll ber troligtvis hundratals för den lilla flickan. Den lilla 10-åringen och hennes familj är burna av böner.

När jag skriver det här så är det vinter, en fantastisk årstid. Om du tar vintern rätt så är även den varm och mysig. Tänd ljus, gör lite varm choklad, baka bullar med grannen, åk skridskor, åk pulka, skidor… det viktigaste är att du inte isolerar dig i kylan min vän :) Då blir vi stelfrusna och har svårt att komma loss själva. Ingen av oss vill väl sluta våra liv som en kall snögubbe eller gumma.

Fil 4: 6, 7

”Bekymra er inte för något, utan låt Gud få veta alla era önskningar genom bön och åkallan med tacksägelse. Då ska Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.

Hälsningar från

Ulrica - på plussidan

Ulrica Stenstrand