Gästblogg av Karolina Redéen.

Hej!

Det här är Karolina Redéen som skriver. För er som inte känner mig är jag snart 33 år, gift med min fantastiska Filip och tillsammans har vi 2 underbara döttrar, Wilma och Lowa som är 4 respektive 2 år. Vi bor vanligtvis i Västerås men just nu är vi ute på vårt livs äventyr som jag snart ska berätta mer om.

Jag flyttade till Västerås 2010 för att börja läsa till Folkhälsovetare på Mälardalens Högskola. Jag kom själv, kände ingen men kände mig trygg och förväntansfull. Jag visste i mitt hjärta att Gud hade ett stort syfte med att han satte mig just i Västerås. Jag bodde inneboende hos en fantastisk familj som jag fortfarande har kontakt med än idag.

Under min första söndag i Västerås besökte jag Lifecenter. Som nyinflyttad kändes det viktigt för mig att hitta en kyrka och ett bra sammanhang så snart som möjligt. Jag möttes av en fantastisk atmosfär, och människor med generösa och vänliga hjärtan. Efter gudstjänsten satt jag och fikade med en av församlingsmedlemmarna som än idag är en nära vän till mig. Veckan efter gick jag med i caféteamet och kom på det sättet väldigt snabbt in i gemenskapen och fann många nya vänner. En av de vännerna visade sig efter 1,5 år bli min pojkvän och efter ytterligare 1,5 år även min man☺.

Vi älskar vårt liv i Västerås och älskar att kalla Västerås och Lifecenter vårt hem. Ulrica och Per-Johan är helt fantastiska och vi uppskattar allt ni gör för oss och för församlingen. Lifecenter satsar otroligt mycket på nästa generation och jag älskar att våra barn får växa upp I Lifecenter där de blir sedda och älskade.

För 2 år sedan började en längtan växa inom mig att göra en resa som jag innerst inne inte riktigt vågade. Jag är en person som är hemmakär, gillar rutiner, trygghet och är inte så mycket för stora förändringar. Men när Gud planerar någonting för dig och mig planerar han utanför boxen och rättar sig inte alltid efter din ”comfort zone”. Sedan jag var liten har jag brottats mycket med mitt självförtroende på olika sätt och det ska jag inte gå in på nu, men en sak som har varit svår och jobbig för mig är att förstå, prata och läsa engelska.

Min man Filip arbetar som ekonom på ett industriföretag i Eskilstuna. Företaget har även ett dotterbolag i McHenry som ligger strax utanför Chicago, Illinois. För lite mer än ett år sedan öppnades det en dörr att Filip skulle kunna jobba där under en period, närmare bestämt 6 månader. Nu började vi spåna, kika på möjligheter för mig att läsa engelska, leta efter boende, ansöka om visum, hyra ut vårt hus i Västerås och mycket mer. I perioder kändes allt omöjligt. Det har varit mycket förberedelser, tvivel, hopp, flyt och motstånd. Känslan att jag aldrig skulle klara det kom också många gånger. Men i allt detta hade vi 100% frid över att ge oss iväg.

Nu är vi här sedan den 14 februari och vi trivs otroligt bra. Bättre än jag någonsin kunde drömma om. Vi har mycket tid med varandra som familj och vi njuter av att kunna gör den här resan tillsammans. Vi hyr ett hus i en liten och lugn stadsdel som heter Barrington, ungefär 1 timme nordväst om downtown Chicago. Våra dagar är innehållsrika med diverse aktiviteter. Filip jobbar heltid. Jag läser engelska 3 förmiddagar i veckan, går på bibelstudier, träffar andra mammor med barn i olika sammanhang och har även testat på att jobba lite volontärt i kyrkan. Under dessa samlingar har jag möjlighet att ha barnpassning. Resten av tiden är jag tillsammans med Wilma och Lowa. Vi går till olika lekparker, går till biblioteket, går på gymnastikklass, träffar kompisar och mycket mer.

Under tiden här är vi kopplade till en enormt stor kyrka – Willow Creek. Kyrkan har 25 000 besökare varje vecka fördelat på 8 campus, varav vi går till huvudcampuset. De driver också ett stort Care Center där jag också läser mina engelskakurser. Deras hjärta för att hjälpa människor får ens eget hjärta att gråta. Care Center drivs i princip helt volontärt. De betjänar ca 17 000 familjer varje år med hjälp av ca 2 500 volontärer. Ett enormt arbete! De erbjuder gratis kläder och mat till de som inte har råd, tandläkarbesök, sjukvård, bilreparationer, engelskakurser, hjälper folk att söka jobb, hjälper till med juridiska ärenden och mycket mer.

Att vara iväg på den här resan är en fantastisk upplevelse, erfarenhet och utvecklande på många sätt. Mina engelskakunskaper var på en låg nivå när vi kom hit och det har varit en kamp för mig många gånger att göra mig förstådd, känna mig tillräcklig och anpassa sig till en helt ny miljö, dessutom med två små barn. Jag har fått sänka mina krav och landat i att den här resan får vara och bli så mycket mer än att jag ”bara” ska lära mig engelska.

Jag kommer vara klart mycket bättre på engelska när vi kommer hem, men den kommer vara långt ifrån perfekt, men det var inte heller mitt syfte. Många tårar har runnit från mina kinder sen vi kom hit men varje liten tår har nästa dag gett mig så otroligt mycket styrka. ”När de vandrar genom tåredalen gör de den rik på källor, och höstregnet höljer den med välsignelser. De går från kraft till kraft, de träder fram inför Gud på Sion”. Ps 84:7-8. Jag kan berätta om flera tillfällen när jag har känt mig så ledsen, ensam och otillräcklig. Det har inte tagit mer än en dag förrän Gud har svarat på min frustration. TACK Jesus!

Jag har landat så mycket mer i mig själv sen vi kom hit och är stolt över mig själv som vågade ta mig hit. Jag har insett att för att jag ska kunna njuta av mitt lopp i livet måste jag vara trygg som den person Gud har skapat mig till och han helar mig hela tiden en bit i taget. Det sägs att vissa människor tillbringar tre fjärdedelar av sin tid med att försöka vara någon annan. Så dumt! Vår syn på oss själva är avgörande för om vi ska lyckas eller misslyckas i livet och den här resan har fått mig att tänka annorlunda. Jag klarar mycket mer än jag tror själv och kommer att ha lättare i framtiden att tro på mig själv och göra saker som jag inte tror att jag klarar. Det kräver dock att jag hela tiden lyfter blicken och litar på Jesus som är min styrka, min vägledare och mitt allt!

Min vän, våga lita på Gud även i de situationer du själv anser är omöjliga. Jos 1:9 säger: ”Har jag inte befallt dig att vara stark och frimodig? Var då inte förskräckt eller förfärad, ty Herren, din Gud, är med dig vart du än går.”

Vi kommer tillbaka till Västerås i slutet på augusti med nya erfarenheter, ny inspiration och glädje. Vi älskar Sverige och vi älskar Lifecenter och vi ser fram emot att sedan fortsätta våra liv där och växa i vår tro, gemenskap och i vår vardag.

Ha det så bra så ses vi i augusti!

Kram från mig och min familj!

// Karolina

Ulrica Stenstrand