Den blomstertid nu kommer.

I juni 1984 tog Per-Johan och jag studenten på Chapmanskolan i Karlskrona. Redan då hade vi varit tillsammans i flera år och redan på den tiden var vi exakt lika gamla så naturligtvis tog vi studenten ihop för vi var ju ihop 

Min pappa Göran, som hade åkeri, hade fixat en stor lastbil där vi (och flera av våra kompisar från kyrkan) stod och vrålade av glädje. Faktum är att PJ hade åkt in i lumpen några veckor innan vi tog studenten så han fick ”permis” för att sluta skolan. Ja, så kunde det vara på den tiden.

Studentdagen är en glädjens dag på så många sätt. Vi hade fantastiskt roliga år på gymnasiet, jag minns de åren med ett stort leende inombords.

PJ gjorde sin värnplikt under 10 månader och jag åkte till Bryssel för att plugga franska, jag skulle ju bli missionär i Afrika var tanken. Jag blev ”missionär”, men inte i Afrika utan i Bästerås och här talar de flesta svenska  Av min franska från Brysseltiden minns jag inte så mycket, men även det var en fantastisk tid. Jag gick till Internationella Frälsningsarmén och bodde även på deras pensionat under de månaderna. Och så fick jag hälsa på dåvarande påven. Tänk hur det kan bli!

När våra barn studenten fattade jag först ingenting. Va?! Har vi så stora barn? Det känns som om de började i första klass igår. Men faktum är (och det är ganska skönt) att de växer ur varje stadie så när de väl tar studenten känns det naturligt. Samma sak när de flyttar hemifrån och gifter sig. Är allt rätt så känns det gudagivet naturligt.

Men tänk ändå att vårt lärande när det gäller Livet aldrig tar slut. Jag är så otroligt imponerad när jag nu på nära håll än en gång får följa ett litet barn, vårt barnbarn Ingrid. Här under våren har talet kommit (lite grand, och ”tolk” behövs, men ändå!), hon tar för sig och ber aldrig om ursäkt. Hon älskar Livet och alla dess medpassagerare, vilken skön inställning! Undrar just när den inställningen tar slut  Tänk om vi alla sprang in på våra arbetsplatser, skolor eller kyrkor av glädje och under jubel! DET vore en syn att skåda.

Den här veckan och nästa vecka börjar sommarlovet för många barn och ungdomar. Jag önskar er verkligen en fantastisk sommar med mycket sol, glädje, bad, kanske har du ditt första sommarjobb – då kommer du lära dig mycket om arbetslivet. För vårt lärande tar aldrig slut även om du slutat skolan, det har bara börjat.

Du som är nybakad student – gör vad du kan för att springa in i framtiden med glädje och med en skön inställning att alla vill dig väl, för det vill de flesta. Du kommer möta så många härliga människor, och en del besvärliga. Men de besvärliga kommer också lära dig mycket, alla vi möter lär oss något. Och glöm för allsin dar inte att ”det är inte hur man har det, utan hur man tar det”.

Res och se världen om du vill, gör inte det om du inte vill. Känn ingen press, låt utbildning och framtid växa fram inom dig. Det kommer landa, det brukar det alltid göra. Och börjar du ”fel” utbildning, ingen fara, gör om och gör rätt. Även när du gör fel så har du lärt dig något.

”Att vara ung, ja, det är stort.

Att vara frälst dock större är,

att vara både ung och frälst,

det störst av allt i Livet är”…

…så gick en gammal sång som mina föräldrar sjöng när de var unga. Men var inte orolig när åren går. Det finns ett liv efter 30, 40, 50, 60, 80 och till och med 90, hela vägen fram tills dina år här på jorden är slut. Alla säsonger är fantastiska på sitt sätt. Men att gå med Gud är fantastiskt, att få samarbeta med Honom som skapade mig och dig är en förmån.

”Tänka fritt är stort men tänka rätt är större” (Jurist Thomas Thorild, Uppsala Universitet) Kom ihåg, kunskap tynger aldrig.

“Sjungom Studentens lyckliga dag…” HURRA! Grattis till dig som tar examen!

Hälsningar från

Ulrica – ständig student

Ulrica Stenstrand