En stämningsfull Julhelg.

Visst var det väl alltid snö på julafton när jag växte upp? Inte? Jo, det vill jag minnas… nej, det var det säkert inte. Speciellt inte eftersom jag är född och uppvuxen i Karlskrona, vintern i Blekinge är rå (”skellettväder” som mamma kallar det), den kan vara mild, men inte alltid :)

Jag minns ändå mycket snö och fin is som ibland blev så tjock så vi kunde åka bil ut på öarna i Karlskronas vackra skärgård. Äventyr i kvadrat och mycket fin skridskoåkning.

Otroligt god mat och många julklappar minns jag också, och det stämmer säkert. Jag minns mammas kök med julmat i varenda hörn. Vår tradition var lutfisk mitt på dagen och så kom all annan julmat som vi moffat i oss på kvällen.

Någon gång under Julaftonen sjöng vi också på fängelset, varje år. Det var en tradition som vi alla älskade, att få göra något för någon annan, även på Julafton.

Julklapparna vi fick under kvällen var efterlängtade, jag minns aldrig att vi saknade något på julen. Rikedom!

Julaftonens höjdpunkt var alltid när morfar läste julevangeliet, senare blev det min pappa som axlade den manteln. Jag tyckte nog inte det var julaftonens höjdpunkt just där och då, men nu i efterhand är jag så tacksam att julens riktiga budskap alltid stod i centrum, oavsett om det var julafton, påskafton eller midsommarafton.

Jesus kom till oss så att vi kan komma till honom, det gäller alla dagar, inte bara på Julen.

Framför allt fanns det alltid en riktigt härlig och mysig atmosfär i mitt föräldrahem varje jul. Jag tog det för givet som barn, det ska man kunna göra när vi är barn, men det är inte en självklarhet i alla familjer. När jag och PJ fick barn och vi firade vartannat år hos mina föräldrar, vartannat år hos mina svärföräldrar var atmosfären fortfarande detsamma. Mysig, avkopplande, generös och härlig på alla sätt, det saknades aldrig något.

Det som inte fanns i mitt föräldrahem var alkohol, på det sättet hade vi alltid en vit jul, oavsett snö ute eller inte.

Julen är på många sätt barnens högtid. Julklappar, julmat, snö, is och alla ”atteraljer” är mysigt på många sätt, men atmosfären, stämningen, är det vi minns som vuxna. Speciellt atmosfären runt jul.

Tänk på barnen. Låt dem få växa upp i ett hem där du sätter dem först på ett speciellt sätt vid storhelger, för vi minns just de helgerna extra mycket. Vi minns inte alla våra julklappar vi fått . Men vi glömmer aldrig en kärleksfull och härlig atmosfär, det är den bästa julklapp du kan ge din familj och den presenten varar livet ut.

Alkohol och barn är en urusel kombination. Vi har våra barn till låns, de är en gåva, därför ska du försöka ge dem det bästa. Var rädd om dina barn, de går inte i repris.

Det här var 2018 års sista blogginlägg, om några veckor skriver vi 2019. Konstigt ändå, det här året har verkligen gått fort.

Stort TACK till er alla som tittar in här regelbundet, jag är så tacksam för er feedback. Jag har bloggat regelbundet sedan 2007 och än tänker jag inte ge upp.

Tack gode Gud för ett fantastisk 2018 som var både härligt och besvärligt, precis som det ska vara. Livet alltså, det är för charmigt ändå. ”Det är inte hur vi har det, utan hur vi tar det”.

Glöm inte bort att öppna din Bibel på julaftonen, läs julevangeliet tillsammans som familj och rummet fylls av en gudomlig atmosfär omedelbart…

Lukas 2: 11-13 ”I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.” Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud…”

God Jul och ett Riktigt Gott och Härligt 2019 önskar vi er alla!

Jul- och Nyårhälsningar

från Ulrica och hela min familj

Ulrica Stenstrand