En närvarande Pappa.

På söndag är det Fars Dag. Den dagen väcker alltid känslor, bra känslor hos de flesta.

”Mor och Far”. Ja, precis så kallade alltid min mamma sina föräldrar. Mamma fick av någon anledning inte kalla dem något annat. Ganska fint ändå tycker jag. Det står ju inte ”Hedra morsan och farsan” i Bibeln direkt :)

”Hedra din moder och din fader”. Inte alltid lätt om dina föräldrar inte är värda att hedras.

Enormt många gånger har jag skrivit om min egen pappa som alltid varit en fantastisk pappa, trots att hans egen pappa svek från början till slut. Vill du inte läsa mer om min pappa så slutar du här :)

Den här gången tänkte jag skriva mer om min pappas inställning att ta sitt eget ansvar - att bli en närvarande pappa istället för den frånvarande pappan som aldrig klev in i vare sin min fars eller våra liv. Någonsin.

Ett barn kan bli till under olika omständigheter. När min pappa kom till världen fanns ingen plan hos någon av hans föräldrar att ta hand om det nyfödda barnet. Min farmor lämnade bort pappa när han var bebis och min farfar kom som sagt aldrig in i bilden. Pappas uppväxt är tyvärr inte unik, det finns många som har liknande story.

Mycket kan gå i arv. Utseende, personlighet och säkert en hel del annat. Men inte våra val, de är och förblir våra egna. När jag så här någon gång om året skriver om min pappa tror du kanske att han är alltigenom perfekt, men det är han inte. Det är ingen av oss. Men tidigt i livet tog pappa beslutet att samarbeta med en som alltid är perfekt, Gud själv.

Vid 13 år ålder sa pappa till Gud att om han fick en fru så skulle han ta hand om henne på bästa sätt, det beslutet har han hållit. I lite drygt 61 år, i nöd och lust, har han och mamma varit gifta. Han tog också beslutet att om han någonsin fick barn så skulle han älska dessa barn och aldrig överge dem, det beslutet står fast än i dag. Nu har mamma och pappa både barnbarn och en hel hög med barnbarnsbarn, det kommer nya varje år :)

Det finns säkert många ”därute” som har haft en frånvarande förälder och kan Livet igenom skylla på det när du själv tagit dåliga beslut. En tuff barndom är en bedrövlig start i livet. Hur Livet börjar kan ingen av oss hjälpa, men någonstans längs med Livsvägen tar du eget ansvar för ditt Liv, dina beslut och din personlighet.

Kom ihåg att dina Livsval betyder mycket, inte bara för dig, utan för kommande generationer. Jag har sett det själv och har levt i de val min pappa gjorde. Utan psykologer, kuratorer eller annan hjälp vände pappa en nedåtgående spiral som ung tonåring. Fantastiskt!

Idag finns möjligheter till samtalshjälp på ett helt annat sätt. Vill du komma vidare, ta hjälp. Vi har ett fantastiskt pastoralt team i Lifecenter, kontakta mig om du vill tala med någon av dem. Behovet av medmänniskor, hjälp i samtal och stöd är stort. Du är inte ensam.

Psalm 27: 10 ”Om än min far och min mor överger mig, tar Herren emot mig”.

Och du. Kanske har du, som jag, haft världens bästa pappa - glöm då inte att fira honom på söndag för det är han värd. “Anyone can be a father but it takes someone special to be a Dad.”

Lars Göran Redéen. Så heter min mycket stiliga pappa.

Jag älskar dig pappa! Tack för allt du är och gör för din ständigt växande familj! Tack för att du alltid finns där för oss alla! Och framför allt - Tack för att du och mamma alltid ber för oss! Varje dag.

Det finns stor risk att jag blir som du när jag blir stor och det vill jag gärna!

Hälsningar från

Ulrica - stolt dotter

Ulrica Stenstrand