Det finns alltid ljus i (november)mörkret.

Långt ifrån alla men många är väldigt trötta just nu. Ljuset lyser med sin frånvaro och helt plötsligt känns den långa sommaren långt bort. Det är november.

Men allt blir vad vi gör det till. November inkluderad.

Förra helgen gjorde jag och några härliga ladies en underbar roadtripp till våra vänner i OKS, Oslo (http://oks.no). Katrine och Thomas Åleskär är några av våra bästa vänner och nu var det dags för Katrines årliga kvinnokonferens ”Miss City”. Både konferensen och Katrine är personliga favoriter.

Vi tog bilen denna gång och fick köra PJ.s stora härliga (ganska nya) Kia. Innan vi kom in i (vackra, men svindyra) Norge behövde vi tanka bilen, närmare bestämt i Karlstad. PJ.s bil går på diesel, det gör min egen också, men kan ni tänka er att jag började tanka bensin. Vimshöna. Men, kan ni också tänka er att jag upptäckte mitt misstag och tryckte på ”stoppknappen” efter ca 10 liter.

”Jaha, vår lilla roadtripp till Oslo slutade i Karlstad med en förstörd bil”, tänkte jag högt medan jag flåsade in på macken och bad om hjälp, högröd av nervositet i ansiktet. ”Starta inte bilen”, sa den unga tjejen i kassan till mig. Nej, så mycket (trodde) jag att jag visste. ”Men”, sa samma tjej, ”mittemot vår bensinmack ligger en KIA verkstad, lyft blicken så ser du den” sa tjejen som där och då fick en ängels utseende (tyckte jag i alla fall).

Jag sprang in på KIA verkstaden. Fortfarande lika nervös, men lite mer hoppfull att de, som är specialister, kunde hjälpa mig. Änglarna fortsatte komma på besök i mitt liv. I samma sekund jag kom in i den mycket tjusiga butiken kom självaste ärkeängeln - verkstadschefen. Han kom bokstavligen talat tillbaka från lunchen och fick syn på något som inte var direkt änglalikt - mig.

Jag beskrev viftande situationen för verkstadschefen som lugnade mig med följande besked: ”Eftersom du tryckte på stoppknappen i tid (det var ju ”bara” 10 liter bensin) så kan du fylla på med diesel till full tank och det som var fel kommer försvinna (blandas ut) när jag fyller på med rätt bränsle. Kör några mil, fyll på med rätt bränsle igen. Kör ytterligare några mil och fyll på med rätt bränsle åter igen…” Vilken predikan ”ärkeängeln” (verkstadschefen) gav mig!

Det är ingen överraskning att november kommer varje år. Men varje år är många (inte alla!) väldigt trötta. Inte så konstigt. Men kom ihåg att det är lätt att ”tanka fel tankar” just när det är som mörkast. Lyft blicken! Högt upp! Ännu högre!

Gud vill hjälpa dig komma på rätt tankar oavsett vilken årstid eller säsong du är inne i. Men du måste själv trycka på ”stoppknappen” på dina egna tankar, knäppa dina händer, lyfta blicken och be om hjälp. Annars blir du fast och hur roligt är det att stanna vid en bensinmack hela livet? En bensinmack är en kraftstation, om du tankar rätt och tänker rätt när du tankar :)

Ta inga stora beslut när du är trött, det är en klassiker. Till alla trötta människor kommer här en hälsning från en som varit med ett tag - efter november kommer december. Och precis som föregående år så börjar vi om med ett nytt år i januari - 2019 är snart här. Avsluta inte 2018 med en katastrof. Tänd ett ljus eller femton så känns det lättare, men framför allt - lys upp tillvaron för andra där du går fram. Annars snubblar vi alla i mörkret.

Kom ihåg att det finns inget mörker som varar för evigt. Inte ens novembermörkret.

Joh 1: 5 ”Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det…”

Hälsningar från

Ulrica - Ljushuvud

Ulrica Stenstrand